Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Parókiafelújítás 2005-2015

 A képen látható Parókia 1848-ban épült, több lelkész-családnak adott otthont az elmúlt másfél évszázadban. Szinte minden darabja "eredeti", csupán a szükséges kis javítgatások lettek rajta időről-időre elvégezve. 2004-ben a Presbitérium úgy döntött, hogy a nyugalomba vonuló Máthé Csaba lelkipásztor után, aki 25 éven keresztül helyettesítő lelkészként látta el a feladatát Istvándiból, végre saját lelkipásztort kérünk az egyházmegyétől. Istennek hála, ez - részben - sikerült is, Dérer Zsolt Attila lelkipásztor személyében. Ám óhajtásunk olyan gyorsan teljesült, hogy lelkészünk ideköltözését nem tudtuk megoldani, így jelenleg (2004) Kálmáncsán él családjával, s onnan látja el a szolgálatot. Ezért kezdtünk bele a parókia felújításába, hathatós egyházmegyei segítséggel, és egyházközségünk tagjainak önzetlen felajánlásával, valamint az államtól kapott egyszeri kárpótlás összegével. Az átalakítás sajnos lassan halad, elsősorban anyagi okok folytán. Ám bizalmunk van Istenben, Aki mindeneket igazgat, és erőt, merészséget ad nekünk a napi gondok leküzdésében. Valljuk, hogy csak itt, köztünk élő és munkálkodó lelkipásztorral sikerülhet megállítani a fogyást, és Isten segítségével egy megerősödő egyházközséget felépíteni. Eme gondolat serkent és tart lendületben bennünket a feladatok megoldásához.

Parochia 2005

 

 

"Egy év elmúlt..."

...és a benne történteket van aki soknak, van aki kevésnek ítélte meg...

 

A 2005. 11. 28.-án készült felvételen már jól látszik a változás. Az Egyházmegyétől kapott 3 millió forint mellett az 1,7 millió forintnyi egyszeri állami kárpótlás és az egyház-községben adományként összegyűjtött majdnem 1 millió forint is helyet talált az épületben.
És ami nem látszik; konyha-étkező, fürdőszoba, zuhanykabinos második fürdőszoba, mosókonyha és éléskamra kialakítása, vegyes tüzelésű központi fűtés beszerelése, a kazánház (pincéből kialakítva) felújítása, víz és szennyvíz hálózatra kötés.

2006 - 2007 - A Parókia felújítása szunnyadozik, ám akadt bőven tennivaló. Három alkalommal adtunk be kérvényt az egyházmegyéhez, egy újabb támogatás ügyében.

2008. A támogatás jött lassan, vagy a türelem fogyott el... A kérdésre ma már nehéz lenne válaszolni, tény, hogy Dérer Zsolt Attila lelkipásztor meghívást kapott Putnokra, és az egyházmegye 2008. július 21.-i hatállyal beleegyezését adta a lelkész áthelyezéséhez. Az átmeneti helyettesítő szolgálatot Fodor Judit barcsi lelkipásztornő látta el egészen 2008. december 16.-ig, amikor is Heidfogel Pál tiszteletes úr foglalta el a négy egyházközség lelkipásztori hivatalát. Dérer Zsolt Attila távozását követően, 2008 augusztusában megérkezett a válasz a támogatás-kérésre; az egyházmegye (egyházkerületi támogatással) odaítélte egyházközségünknek az újabb 3 millió forintot...

2009. Az egyházmegyei támogatást már az új esperes, Nagytiszteletű Nagy Csaba esperes Úr utaltatta át egyházközségünknek, és az általa, illetve az egyházmegyei gondnok, Csanádi József egyházmegyei gondnok Úr által megfogalmazott elvárások és ütemezések alapján került felhasználásra. A felújítás utolsó fázisának kivitelezésére két barcsi telephelyű építőipari cég adott be ajánlatot, ebből a Presbitérium az árban és tartalomban jobbat, a Rudán Kft. ajánlatát fogadta el. Az egyházmegye vezetése által elfogadott költségvetés felhasználása az egyházmegyei vezetés ütemezése szerint valósult meg. A felújítás 95%-os készre-jelentésekor Esperes Úr és az egyházmegyei gondnok a helyszínen vették át a műszaki tartalmában teljes, és a költségvetés szerint megvalósított munkálatokat.

2015. Tizenegy évnyi türelmesen szunnyadó, már-már lemondó várakozás után - Istennek legyen hála! - értelme látszik mutatkozni a 2004-ben megkezdett parókia-felújításnak. Heidfogel Pál lelkipásztor nyugdíjazása után (aki idejövetele után röviddel kijelentette, hogy kizárt dolog, hogy ide költözzön a darányi parókiára, és mint elődje, Dérer Zsolt Attila Ő is inkább a Kálmáncsán lakást választotta) a darányiak régi óhaját végre meghallva, az Egyházmegye úgy döntött, hogy a következő lelkipásztor Darány központtal lássa el a négy egyházközség lelki- és hitbéli gondozását. 2015 december 1 dátummal Nt. Csabai Ágnes lelkipásztor lett kinevezve az imént említett hivatal élére, így örömmel elmondhatjuk, hogy majd' 40 év után, 1976 óta végre itt lakó, köztünk élő lelkipásztor vezeti a darányi református egyházközséget!

[A 2005-2015 közötti munkálatok részletezése]

 
 

 

Profilkép


Látogató számláló


Statisztika

Most: 2
Összes: 35538
30 nap: 728
24 óra: 20