Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

nt-mathe-csaba-ny.-lelkesz.jpgNt. Máthé Csaba (Mh.: 2018)
(1979.08.01 - 2004)

Az Istvándi egyházközség lelkipásztora, aki 25 éven át helyettesítő lelkészként látta el Darányban a szolgálatot, de Hozzá tartozott még Drávagárdony és Kastélyosdombó (boldog békeidők!) is. Erdélyből, lelkész-pedagógus családból származott, a szülőkkel és a testvérével együtt jöttek Magyarországra, akkor vált életük fontos állomásává és kedves helyévé Sóly, ahová nyugdíjba vonulása után feleségével, Ildikóval vissza is tértek*. Csendes szavú, melegszívű lelkipásztor volt, aki a szó igazi értelmében, a mindennapi életében élte meg a krisztusi szolgálatot. Sokan emlékeznek rá, mint megható képre, ahogy télen- nyáron, ha fújt, ha esett, hajtotta rendületlenül a pedált a kerékpárján, hogy egyik szolgálati helyről a másikra érkezzen. Motorkerékpárt, majd gépkocsit ajánlottak neki a gyülekezetek, de nem fogadta el. Darány megpróbálta még "elcsábítani" is, ám hajthatatlan maradt. Nem hagyta el az övéit. Isten Embere volt, az a típusú "konzervatív" lelkész, akinél minden kiszámítható volt, a liturgiák mindig a megszokott rendben folytak. És bár az Ő idejében már kántorunk nem volt, de erős, szép énekhangja mindig tudta vezetni a gyülekezetet. Szeretettel és hálás szívvel emlékezünk rá, Isten tartsa meg nyugdíjas éveiben is erőben, egészségben a háza népével egyetemben.
Ezen fenti kívánságunkat 2018 tavaszáig adta meg Neki a Teremtő. Megtért Istenéhez, Darányból és Istvándiból egy kicsiny sereg - az egykori nyájából néhány bárány - részt vett a búcsúztatásán, amelyre 2018. május 2.-án került sor, a Sólyi temetőben. A darányi gondnok is elbúcsúzott a négy dél-Somogyi református egyházközség (Istvándi, Kastélyosdombó, Drávagárdony és Darány) nevében. A temetésen megjelent Nt. Csabai Ágnes lelkipásztor is, Aki Veszprémben hallotta meg a szomorú hírt.

* "Magyar református egyházunknak megbecsülendő sajátossága volt, hogy az egyházközségek a nekik adott adományokat és az adományozók nevét, az adományozás célját Aranykönyvükbe jegyezték fel, ha ez nem volt, akkor pedig a protocollumba. Reménység szerint a sólyi gyülekezet is híven megőrzi a készítő és az adományozók, Máthé Attiláné Farkas Emese valamint Máthé Csabáné Farkas Ildikó nevét lelki Aranykönyvébe, az adományozás indítékával együtt. Feltétlenül szólnom kell még mindezeken túl arról az érzelmi szálról is, amely az adományozókat a sólyi gyülekezethez, templomhoz köti. Mind ők, mind pedig házastársaik erdélyi lelkész családokból származnak. A háború vihara sodorta őket Dunántúlra. A Máthé testvérek, Máthé Attila mérnök úr és Máthé Csaba nagytiszteletű úr szülei, Máthé István református lelkipásztor, valamint felesége Muzsnay Mária tanítónő gyermekeikkel együtt átmenetileg Sólyban telepedtek le. A gyülekezet idősebb tagjai máig emlékeznek a lelkipásztorra és tanítónő feleségére, de gyermekeikre egyaránt. Máthé Csabáék pedig nyugalomba vonulásukat követően ugyancsak Sólyban leltek otthonra."

* Idézet a Sólyi Virtuális Egyházközség honlapjáról

[Visszalépés]

 
 

 

Profilkép


Látogató számláló


Statisztika

Most: 1
Összes: 23320
30 nap: 1314
24 óra: 80